ادویه غذا

استفاده از ادویه ها در انواع غذاها به صورت چاشنی می باشند که باعث تغییر مزه، بو و رنگ غذا می شوند. شما وقتی که قصد دارید غذایی را آماده کنید به دنبال ادویه آن می روید. هر غذا ادویه مخصوص خود را دارد که با اضافه کردن آن به غذا باعث  به وجود آمدن یک طعم بی نظیرش می شود. در بعضی از مواقع کیفیت غذا را با نوع ادویه ای که در آن استفاده می شود ارزیابی می کنند. ادویه های گوناگونی برای انواع غذا ها وجود دارد. در این مطلب از سایت فروشگاه  گیاه سبز میخواهیم به طور اختصاصی در مورد ادویه غذا صحبت کنیم.

ادویه ها برای خوش طعم شدن غذا

استفاده از ادویه به خاطر طعم، رنگ و بو ی آن در غذا برای سلامتی ما انسان ها مفید هستند. ادویه ها دارای مواد معدنی فسفر، پتاسیم، منیزیم، آهن و غیره… ، فیبر، ویتامین A ،B و C و آنتی اکسیدانی های مختلف می باشند.  ادویه ها دارای خواص بی نظیری در درمان و پیشگیری بسیاری از بیماری ها مانند سرطان، سیستم عصبی و غیره … موثر هستند.

ادویه غذا ها معمولا از پودر خشک شده گیاهان مختلفی می باشند که باهم مخلوط می کنند، آماده می شود و  مصرف آن سنتی و سیلقه ی می باشد. استفاده از ادویه ها در غذا ها علاوه بر اینکه باعث خوش طعم شدن غذا می شود کمک به هضم آسان تر غذا، از بین بردن طبع سردی غذا و موارد دیگری  نیز می شود.

ادویه های گوناگونی مانند ادویه خورشتی، ادویه پلویی، آبگوشتی، ادویه مرغ، ادویه ماهی، جوجه کباب و کباب، ادویه ترشی، ماست و غیره… وجود دارد.

معمولا ترکیب ادویه ها از فلفل سیاه و قرمز، جوز هندی، زردچوبه، زیره سیاه و سبز، دارچین، تخم گشنیز، هل، زنجبیل، پودر سیر، پودر پیاز، برگ بو، جوز هندی، شنبلیله، رازیانه، لیموعمانی، پودر گل محمدی، میخک، پودر خردل، پودر پایریکا، پودر آویشن، پودر نعناع و بسیار ادویه های دیگر که ترکیب هر کدام از این ادویه ها باعث طعم بهتر غذا می شود.

استفاده از میزان و ترکیب هر  نوع ادویه بستگی فرد دارد و هر نوع غذا ادویه خود را دارد.

ادویه غذا
ادویه غذا

ادویه مخصوص هر غذا

ادویه قرمه سبزی: خورشت قرمه سبزی یکی از غذاهای پرطرفدار در بین ما ایرانی می باشد، که استفاده از ادویه ی مخصوصش باعث طعم بی نظیر آن می شود و بعضی افراد کیفیت قرمه سبزی را در استفاده از نوع ادویه که استفاده می شود ارزیابی می کنند که به نوع ذائقه هم بستگی دارد.

ادویه های قرمه سبزی: زردچوبه، شنبلیله، فلفل سیاه، رازیانه، لیموعمانی، گشنیز، تره، جعفری، رب انار، آب نارنج و نمک می باشند.

ادویه مخصوص قیمه: این خورشت جزء غذاهای محبوب و بیشتر برای نذری استفاده می شود.

ادویه های خورشت قیمه: پودر گل محمدی، دارچین، زیره سیاه، زنجبیل، هل، میخک، جوز هندی، فلفل سیاه، لیمو عمانی، زردچوبه و نمک  می باشد. استفاده هریک از این ادویه ها بستگی به نوع آشپز دارد.

ادویه پلویی: برای درست غذاهای مانند لوبیا پلو، هویج پلو و عدس پلو و معمولا برای از بین بردن طبع سردی برنج از ادویه های گوناگونی استفاده می شود. ادویه پلویی علاوه بر از بین بردن طبع سردی برنج باعث خوش عطر و خوش طعم شدن آن می شود.

ادویه پلویی شامل: زردچوبه، پودر زنجبیل، پودر دارچین هر کدام یک قاشق غذا خوری، پودر گل محمدی 2 قاشق غذاخوری، زیره سیاه یک قاشق چای خوری، 10 عدد هل سبز، میخک 1 عدد و جوز هندی به مقدار لازم، پودر تخم گشنیز به اندازه دلخواه را با هم مخلوط کنید. بعد از آبکش کردن برنج به اندازه دلخواه اضافه کنید.

ادویه مرغ: مرغ یکی از مواد غذایی می باشد که در برنامه هفتگی گنجانده می شود. مرغ دارای ادویه خاص خود می باشد که باعث ازبین رفتن بوی مرغ و خوشمزه تر شدن آن می شود.

ادویه شامل هل، برگ بو، دارچین، زیره سیاه، فلفل قرمز و سیاه، زنجبیل، زردچوبه و پودر پیاز می باشد.

ادویه جوجه کباب: برای درست کردن جوجه کباب رستورانی از ادویه های زردچوبه، دارچین، پودر کلپر، زنجبیل، پودر سیر و پیاز، پودر جعفری، جوز هندی و پودر هل استفاده می شود.

برای جوجه کباب زعفرانی از فلفل سیاه، زعفران، آبلیمو، نمک و سس سفید به اندازه دلخواه استفاده کنید که باعث به وجود آمدن یک طعم بی نظیر می شود حتما امتحانش کنید.

ادویه آبگوشت: آبگوشت یک مغذی، اصیل و سنتی ایرانی می باشد که طرفداران زیادی دارد. عده ای فکر می کنند که آبگوشت ادویه خاصی به جز زردچوبه، فلفل و نمک ندارد.

مطالعه این مطلب به شما پیشنهاد میشود  خواص پودر ایزوله سویا + موارد مهم

ادویه آبگوشت: شنبلیله و زیره سیاه هر کدام  3 قاشق غذاخوری، تخم گشنیز، زردچوبه، پودر تخم گشنیز هر کدام 5 قاشق غذاخوری، فلفل سیاه یک غذا قاشق غذاخوری، 4 غذاخوری برگ پیازچه، پودر زیره سیاه 1 قاشق غذاخوری، پودر دارچین، پودر هل و زنجبیل هر کدام به اندازه دلخواه را در مخلوط کن ریخته باهم خوب میکس کنید و در ظرف مناسب نگهداری کنید.

ادویه غذا
ادویه غذا

ادویه کباب: برای درست کردن کباب بعضی افراد به نمک و فلفل سیاه و سماق به عنوان چاشنی بسنده می کنند ولی ادویه های بسیاری وجود دارد که باعث خوشمزه تر شدن کباب می شوند و استفاده از آنها باعث هضم راحت تر گوشت می شود.

ادویه کباب شامل: پور سیر، پودر زنجبیل، برگ بو، فلفل سیاه، تخم گشنیز، پودر پاپریکا، فلفل چیلی هر کدام 1 قاشق سوپ خوری، زرد چوپه و دارچین  هر کدام 2 قاشق چایخوری،پودر زیزه 3 قاشق چای خوری، پودر هل 3/4 قاشق چای خوری، پودر میخک 1/4 قاشق چایخوری را در میکسر با هم خوب مخلوط کنید.

ادویه فلافل: فلافل یک غذایی جنوبی و تند می باشد که ادویه های مخصوص خود را دارد. پودر انبه، زرد چوبه، فلفل سیاه و جوز هندی جزء ترکیب اصلی ادویه فلافل می باشند، برحسب سلیقه ادویه های دیگری مانند پودر سیر و پیاز، نعناع و جعفری خشک استفاده می کنند.

ادویه ماهی: ماهی دارای بوی نامطبوعی می باشد. برای از بین بردن این بو و همچنین معتدل کردن طبع آن از ادویه های مانند پودر فلفل دلمه ی، پودر خردل، نمک، فلفل سیاه و قرمز، برگ بو، میخک، هل و دارچین استفاده می کنند.

خواص داروئی بعضی از ادویه ها

زردچوبه: ادویه ی که در بیشتر غذا ها استفاده می شود این ادویه دارای طبع گرم و خشک می باشد. ماده ی فعالی به نام کورکومین در زرد چوبه وجود دارد. کورکومین دارای خواص آنتی اکسیدانی، ضدباکتری، ضد عفونی کنندگی، ضد آلزایمر و ضدالتهاب می باشد.

شنبلیله: یکی از ادویه ی مخصوص قرمه سبزی می باشد که دارای پروتئین، فیبر، کربوهیدرات، چربی، موادمعدنی مانند آهن، منگنز و منیزیم و آنتی اکسیدنی می باشد. طبع شنبلیله گرم و خشک می باشد.

فلفل سیاه: این ادویه سرشار از آنتی اکسیدان می باشد و دارای طبع گرم و خشک است که برای افراد بلغی مفید می باشد. ماده ی فعالی به نام پیپرین در فلفل سیاه وجود دارد که باعث طعم و عطر آن می شود. فلفل سیاه دارای مواد معدنی پتاسیم، کلسیم، منیزیم، روی،آهن ، ویتامین های A و B و مواد مغذی بسیاری می باشد. بهتر است فلفل سیاه را در در دراواخر پخت به غذا اضافه کرد چون وقتی که در اوایل پخت اضافه شود عطر آن از بین برود.

ادویه غذا
ادویه غذا

رازیانه: هم مانند ادویه های قبلی دارای طبع گم و خشک می باشد. دارای موادمعدنی، فیبر، پروتئین و ویتامین های C ،K ،A و B6 می باشد. به دلیل داشتن کلسیم برای تقویت استخوان ها مفید می باشد و به کاهش فشار خون و شادابی پوست نیز کمک می کند.

لیمو عمانی: جزء یکی ار ادویه ای جدا نشدنی از خورشت ها می باشد که باعث طعم خوبی در خورشت ها می شود. این ادویه را به صورت پودر و کامل در قرمه سبزی و دیگر خورشت ها مصرف می شود. طبع لیمو عمانی سرد و خشک می باشد.

گشنیز: یکی دیگر از ادویه ها می باشد که باعث عطر و بوی خوب غذا  می شود. گشنیز دارای مواد معدنی، ویتامین C و اسیدهای اشباع نشده مانند اسید اسید لینولئیک، اسید اولئیک و غیره .. که باعث کاهش کلسترول بد خون می شود.

گل محمدی : دارای طبع گرم و برای خوش عطر کردن غذا استفاده می شود. گل محمدی دارای ویتامین های C، A، مواد معدنی و آنتی اکسیدانی می باشد. برای رفع چین و چروک صورت، تقویت مو، کاهش وزن و غیره … می باشد.

نمک: ادویه اصلی هر غذایی می باشد. که حتما باید به اندازه استفاده شود. استفاده در حد نرمال دارای فوایدی در بهبود گرفتگی ماهیچه ها، دستگاه گوارش و غیره … می باشد.

دارچین: از پودر و چوب دارچین در انواع غذا ها و خورشت برای عطر و طعم مصرف می شود. طبع آن گرم و دارای موادمعدنی و فیبر می باشد.

صحبت پایانی: ادویه های بسیار زیادی مانند ادویه ترشی، ادویه ماست و غیره  وجود دارد. استفاده بیشتر ادویه برای معتدل کردن غذا و خوشمزه تر کردن آن ها استفاده می شود. مصرف  ادویه ها برحسب سلیقه و ذائقه افراد می باشد. امیدوارم این مطلب از سایت گیاه سبز مورد قبول واقع شده باشد.