ادویه خورشت

ادویه ها نقش پر رنگی در زندگی بسیاری از مردم جهان، مخصوصاً ایرانی ها دارند. ادویه ها کمک می کنند که غذا ها، پلو ها و خورشت ها طعم و عطر خوبی داشته باشند. خیلی از غذا ها بدون ادویه­جات معنا ندارند؛ در واقع ادویه یک عضو جدانشدنی از غذا ها می باشد. در ادامه مطلب با ادویه های خورشت، طرز تهیه و خواص آن ها برای سلامتی آشنا خواهیم شد.

ادویه خورشت چیست ؟

آسیایی ها، به ویژه ایرانی ها، تمایل زیادی به استفاده از ادویه ها ترکیبی دارند. ادویه های ترکیبی، مخلوط از چند نوع ادویه است که می تواند طعم و عطر غذا یا خورشت را دوچندان کنند. ادویه خورشتی نیز یک ادویه ترکیبی محسوب می شود. ادویه های خورشتی علاوه بر اینکه طعم فوق العاده ای به خورشت ها می دهند، سبب ایجاد رایحه دلپذیری هم می شوند.

اگر به غذا هایی که به طور معمول از آن ها استفاده می کنیم هم نگاه کنیم، متوجه می شویم که تنها از یک ادویه استفاده نمی کنیم. به عنوان نمونه، املت یکی از خوشمزه ترین و مجبوب ترین غذا هایی است که معمولا آن را درست می کنیم. حتی برای تهیه این غذای ساده هم نیاز به نمک، فلفل و زردچوبه داریم. با این اوصاف، خورشت ها به ترکیبات حرفه ای تری برای خوشمزه تر شدن نیاز دارند. در ادامه با برخی از ادویه های خورشتی فوق العاده آشنا خواهیم شد.

مزایای ادویه های خورشت فقط به طعم، عطر و رنگ محدود نمی شوند. هر کدام از ادویه هایی که با ترکیب شدن به ادویه خورشت تبدیل می شوند، دارای خواص زیادی برای سلامتی هستند. ادویه های خورشت به دلیل داشتن مقادیر زیادی آنتی اکسیدان، ویتامین ها و مواد معدنی، فواید زیادی برای سلامتی دارند.

اگر به سلامتی تان اهمیت می دهید و دوست دارید که طعم خورشت هایی که درست می کنید بینظیر باشد، سعی کنید از ادویه­جاتی استفاده کنید که کاملاً طبیعی و ارگانیک باشند. این ادویه­­جات علاوه بر اینکه ضرری برای بدن ندارند، حافظ سلامت بدن هم هستند.

ادویه مخصوص خورشت

طرز تهیه ادویه مخصوص خورشت و خواص آن

ادویه ها و مواد مورد نیاز

  • پودر سیر : 1 قاشق مرباخوری
  • پوست نارنج : 1 قاشق مرباخوری
  • انیسون : 1 قاشق مرباخوری
  • تخم بادیان : 1 قاشق مرباخوری
  • نعنا خشک : 1 قاشق مرباخوری
  • شوید خشک : 1 قاشق مرباخوری
  • جعفری خشک : 1 قاشق مرباخوری
  • پودر شنبلیله : 1 قاشق مرباخوری
  • پودر گشنیز : 1 قاشق مرباخوری
  • پودر آویشن : 1 قاشق مرباخوری
  • پودر ترخون خشک : 1 قاشق مرباخوری
  • پودر مرزه خشک : 1 قاشق مربا خوری
  • پودر موسیر : 1 قاشق مرباخوری
  • دارچین : 1 قاشق مرباخوری
  • پیاز خشک : 1 قاشق مرباخوری

نکات مهم در مورد ادویه خورشت

همه ادویه ها و مواد مورد نیاز را داخل یک تابه با اندازه مناسب قرار بدهید. تابه را روی حرارت ملایم قرار دهید و به مدت 2 دقیقه، دائم مواد را با هم مخلوط کنید یا بو دهید. بعد از این کار مخلوط بدست آمده را داخل آسیاب بریزید و به خوبی بسایید. در آخر هم مخلوط ساییده شده را در ظرف دربسته ای بریزید و حدود 1 تا 2 ماه آن را نگه دارید.

خواص ادویه خورشت

دارچین :

  • ممانعت از بروز آلزایمر
  • کمک به روند هضم غذا و برطرف کردن مشکلات گوارشی
  • کنترل وزن
  • درمان دندان درد

آویشن :

  • تقویت سیستم ایمنی بدن
  • جلوگیری از بروز سرطان روده
  • کنترل فشار خون و ضربان قلب
  • خواص ضد التهابی
  • ضخیم تر کردن مو های سر

شنبلیله :

  • کنترل دیابت
  • کاهش خطر بیماری پارکینسون
  • از بین بردن چروک
  • افزایش کلسترول خوب
  • کمک به بهبود عملکرد کلیه

ادویه خورشت ساده

طرز تهیه ادویه خورشت ساده و خواص آن

ادویه ها و مواد مورد نیاز

  • فلفل سیاه آسیاب شده : 1 قاشق مرباخوری
  • فلفل قرمز آسیاب شده : 1 قاشق مرباخوری
  • پودر دارچین : 1 قاشق غذاخوری
  • پودر زردچوبه : 1 قاشق غذاخوری
  • زیره آسیاب شده : 1 قاشق غذاخوری
  • تخم گشنیز آسیاب شده : 1 قاشق غذاخوری

نکات مهم در مورد ادویه خورشت

  • تنها کاری که باید انجام دهید این است که تمام این ادویه ها را به خوبی مخلوط کنید
  • می توانید این ادویه خورشت را حداکثر برای 2 ماه نگه دارید؛ چرا که ادویه­جات بعد از گذشت مدت طولانی، خواص و عطرشان را از دست می دهند
  • برای تهیه یک ادویه خورشتی با طعم و عطر عالی، حتماً باید میزان مواد مورد نیاز را رعایت کنید

خواص ادویه خورشت

زردچوبه :

  • کاهش سطح گلوکز خون و درمان دیابت
  • ضد درد و تسکین التهاب
  • خاصیت سفیدکنندگی و درمان رنگدانه های پوستی
  • بازدارندگی از ریزش مو
  • کاهش نشانه های رفلاکس معده
  • سم زدایی کبد و درمان مسمومیت جیوه ای
  • کمک به سلامت قلب

فلفل سیاه :

  • کاهش فشار خون
  • جلوگیری از تشکیل سلول های چربی و کمک به کاهش وزن
  • تنظیم کننده هیپرگلیسمی و کمک به درمان دیابت
  • از بین بردن شوره سر
  • ترمیم مو
  • درمان و دفع سنگ مثانه

فلفل قرمز :

  • کاهش اشتها کاذب
  • کاهش درد ناشی از رفلاکس معده
  • افزایش گردش خون پوست سر و تقویت مو ها
  • حاوی ویتامین C و ممانعت از پیری زودرس
  • ضد درد
  • درمان سرماخوردگی و گلودرد

زیره :

  • ضد نفخ
  • کمک به عملکرد بهتر هضم
  • کاهش استرس، اضطراب و افسردگی
  • کاهش کلسترول خون
  • افزایش سوخت و ساز بدن و کاهش اشتها
  • برطرف کردن مشکل سوء هاضمه

طرز تهیه ادویه 24 قلم و خواص آن

ادویه ها و مواد مورد نیاز

  • فلفل قرمز
  • زیره سبز
  • زردچوبه
  • رازیانه
  • پاپریکا
  • دارچین
  • زنجبیل
  • گشنیز
  • هل سبز
  • میخک
  • جوز هندی
  • ادویه کاری
  • شنبلیله
  • گلپر
  • پودر انبه
  • فلفل سیاه
  • پودر لیمو
  • پودر خردل
  • برگ بو
  • آویشن
  • ترخون
  • نعناع
  • گل محمدی
  • خسرودار

نکات مهم در مورد ادویه خورشت

برای تهیه ادویه 24 قلم یا همان ادویه خورشتی اهواز باید از تمام مواد مورد نیاز بین یک قاشق سوپ خوری تا یک قاشق چای خوری را در نظر بگیرید. نخست باید تخم گشنیز، دانه هل سبز و زیره سبز را حدود ۴۰ ثانیه تف دهید و به پودر تبدیل کنید. در مرحله بعدی هم سایر مواد مورد نیاز را به پودر تبدیل کنید و آن ها را با هم ترکیب کنید.

ترکیب بدست آمده را آسیاب کنید و در یک ظرف تیره بریزید. این طرف را در یک مکان خشک و خنک نگهداری کنید. شما می توانید به مدت حداکثر 6 ماه این ادویه در غذا های های خود استفاده کنید.

خواص ادویه خورشت

  • لاغر کننده است.
  • سبب افزایش انرژی و شادابی می شود.
  • در مادران شیرده، سبب افزایش شیر می شود.
  • سبب پاکسازی خون می شود.
  • تخم گشنیز موجود در این ادویه در رفع اختلالات گوارشی، نظیر نفخ و حالت تهوع مؤثر است. همچنین متابولسیم بدن را افزایش می دهد.
  • زیره موجود در این ادویه، می تواند با باکتری ها مضر و انگل های داخل بدن مقابله کند.
  • فلفل سیاه موجود در این ادویه خاصیت ضد التهابی قدرتمندی دارد. همچنین باعث بهبود فعالیت مغز می شود.
  • رازیانه موجود در این ادویه سبب رفع یبوست، تقویت استخوان ها و تقویت سلامت پوست می شود.

ادویه 7 قلم

طرز تهیه ادویه 7 قلم و خواص آن

ادویه ها و مواد مورد نیاز

  • دارچین
  • سماق
  • گلپر
  • زنجبیل
  • فلفل سیاه
  • فلفل قرمز
  • زردچوبه

نکات مهم در مورد ادویه خورشت

از ادویه 7 قلم معمولا برای پخت انواع خورشت ها و آبگوشت استفاده می شود. این ادویه یکی از سوغاتی های شهر مشهد محسوب می شود. این ادویه نقش پر رنگی در خوش طعم تر شدن خورشت ها ایفا می کند. همچنین سبب خوش رنگ تر شدن خورشت ها هم می شود. ادویه 7 قلم از ترکیب 7 ادویه ای که در قسمت مواد مورد نیاز به آن ها اشاره کردیم، بدست می آید.

خواص ادویه خورشت

سماق :

  • ادرار آور
  • برطرف کننده بیماری نقرص
  • دفع مواد زائد خون
  • ضد میکروب
  • کاهش درد عضلانی
  • حافظ سلامت قلب

زنجبیل :

  • مؤثر در درمان بیماری سرماخوردگی و آنفلوانزا
  • مناسب برای رفع مشکلات معده و روده
  • محافظت از سلامت کبد و درمان دل‌درد
  • خواص ضد سرطانی و جلوگیری از رگ زایی
  • کاهش آثار بیماری آرتروز
  • مفید و مؤثر برای سردرد

گلپر :

  • تقویت حافظه و افزایش عملکرد آن
  • کمک به هضم غذا
  • درمان تشنج
  • چربی سوزی و لاغری
  • کمک به رشد مو
  • مفید برای برطرف کردن زخم های پوستی
  • درمان اگزما

 

 

صحبت پایانی

ادویه های خورشتی، ترکیباتی از ادویه های خوش رنگ و پر خاصیتی هستند که به عنوان چاشنی به خورشت ها اضافه می شوند و می توانند طعم غذا را به میزان زیادی تقویت کنند. این ادویه، ادویه ای با طبع گرم می باشد. همین طبع گرم ادویه خورشت سبب برطرف شدن سردی معده می شود. ادویه خورشت هضم غذا را آسان تر خواهد کرد.

یکی از مهمترین فواید ادویه خورشت برای سلامتی بدن، افزایش متابولیسم بدن و کمک به کاهش وزن است.