پودر وانیل یک ادویه فوق العاده است. به دلیل عطر خوب و طعم دلپذیرش در شیرینی ها بسیار استفاده می شود. وانیل(VANILLA PLANIFOLIA) میوه یک گیاه است. البته کاربرد و خواص وانیل فقط محدود به چند مورد خاص نیست!

به دلیل عطر و طعم فوق العاده عالی به یک محصول محبوب در صنعت مواد غذایی و انواع آشامیدنی تبدیل شده است.

حتما شما هم می دانید این ادویه در تهیه دسرها، پودینگ‌ها و شیرهای طعم‌دار و … مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این مطلب از فروشگاه برگ سبز به خواص و کاربردهای این طعم دهنده ی عالی می پردازیم.

وانیل چیست؟

وانیل چیست؟ گفتیم وانیل میوه یک گیاه است. وانیل یا ورق قماری، میوه ای گیاهی از خانواده ثعلب است. این گیاه به شکل یک چوبه یا غلاف باریک و سیاه است که دانه های آن را پس از فرآوری تخمیر می کنند تا عطر آن بیرون آید. سپس از این عصاره برای طعم دهی استفاده می کنند.

گیاه وانیل بومی کجاست؟

این گیاه بومی مناطق مرطوب و حاره و در جنگل‌های مرطوب جنوب شرقی مکزیک و آمریکای مرکزی و هند غربی و آمریکای جنوبی است.

گیاه این ادویه یک درخت با ساقه سبز دراز، برگ‌ های پهن، نرم، ضخیم، بیضی شکل و نوک تیز به رنگ سبز می باشد و  از گیاهان رونده به شمار می‌ رود. گل‌ های این گیاه به رنگ سبز متمایل به زرد بوده و دانه هایش جزو کوچک‌ ترین دانه‌ها در جهان می باشد.

میوه این گیاه به شکل غلاف لوبیا بوده که پس از پایان عمر گل‌ های وانیل، لوبیا تشکیل شده، بزرگ شده و می‌ رسد. میلیون ها دانه وانیل در این غلاف لوبیایی قرار دارند.

وانیل اصل به صورت یک چوبه یا غلاف باریک سیاه رنگ است که به وسیله یک چاقوی تیز و ایجاد شکاف بر روی آن می‌ توان خمیر درون آن را درآورد. نیام این گیاه معطر بوده و دانه این گیاه حاوی ۱/۵ تا ۳ درصد وانیلین است.

ماده معطر وانیل از میوه این گیاه گرفته می‌ شود. در زمانی که میوه ها چیده می شوند بوی خاصی ندارند اما در زمان خشک کردن و آماده کردن آن، عطر مطبوع وانیل به خوبی ایجاد می شود.

از مهم ترین ویژگی های این گیاه این است که به طور معمول سه سال پس از کاشتن میوه داده و تا ۴۰ سال متوالی می تواند میوه دادن را ادامه دهد.

بستنی وانیلی

پودر وانیل چیست و چگونه به دست می آید؟

پودر وانیل چگونه بدست می آید ؟ ماده معطر وانیل از میوه این گیاه وانیل گرفته می‌شود. میوه آن به شکل غلاف لوبیا است. برای تهیه ی محصول صنعتی، قبل از اینکه کاملاً برسد آن را می‌ چینند و خشک می‌ کنند. البته یک نکته جالب این که میوه وانیل در موقع چیدن، میوه ها عطری ندارد.

ولی پس از اینکه چیده شد در دوران خشک کردن و عمل آوردن ان، عطر مطبوع وانیل در آن ایجاد می‌ شود. در ایران وانیل را به شکل پودر سفید می‌ شناسند و از آن استفاده می‌ کنند. این پودر در اصل محصولی شیمیایی است به نام «وانیلین» که بر اساس بو و مزه وانیل اصلی تهیه و تولید می‌ شود وانیلین تنها یکی از 36 بوی گوناگون وانیل را دارد.

در واقع پودر وانیل با گیاه وانیل تفاوت زیادی دارد. پودر این گیاه از اسانس و عطر وانیلین تشکیل شده است. این پودر در 2 نوع شکری و ساده تهیه و به فروش می رسد. وانیل شکری در حقیقت همان وانیل پودری است که آن را با شکر ترکیب می کنند.

انواع مختلفی از این گیاه در بازار وجود دارد که می تواند برای شما سوال باشد که چه تفاوتی با هم دارند و هر کدام چه ویژگی هایی داشته و چگونه باید استفاده شوند. در ادامه به بررسی سه نوع رایج از این گیاه می پردازیم و اطلاعات لازم را با شما به اشتراک می گذاریم.

نوع اول به نام ماداگاسکار شناخته می شود که با اصطلاح انگلیسی Madagascar Bourbon Pure Vanilla بیان می شود.

ماداگاسکار درصد زیادی از تولید این گیاه را به خود اختصاص می دهد و می توان گفت که بزرگ ترین تولید کننده وانیل در جهان است. از ویژگی هایی این نوع این است که  ماداگاسکار وانیلین بیشتری نسبت به سایر نوع های این گیاه دارد. وانیلین ماده موثر وانیل است که خاص بودن طعم یک نوع وانیل از وانیل های دیگر را تعیین می کند و بو و طعم ویژه ای به آن می دهد.

با توجه به توضیحاتی که در رابطه با این نوع ارائه کردیم مرغوب ترین نوع ماداگاسکار می باشد که توصیه می کنیم اگر در فروشگاهی توانستید آن را پیدا کنید، بدون معطلی آن را خریداری کنید.


مرتبط بخوانید : کوکی جو دوسر و سیب : طعم بهشتی!


نوع بعدی مربوط به وانیل مکزیکی است. این نوع رتبه دوم وانیل در جهان را دارد چرا که میزان وجود وانیلین یا همان ماده موثر در نمونه مکزیکی تقریبا برابر با نصف مقداری است که در وانیل ماداگاسکار وجود دارد. به همین خاطر عطر و طعم نوع مکزیکی ضعیف تر از نوع ماداگاسکار است. اما نوع مکزیکی ویژگی های خاص خود را دارد. از جمله این ویژگی ها این است که نوع مکزیکی کمی ته مزه دودی و میوه ای دارد که طرفداران خاص خود را می تواند داشته باشد.

نوع بعدی و نهایی مربوط به  تاهیتی است. نوع تاهیتی نیز یک گونه متفاوت است. در این نوع درصد وجود وانیلین در مقایسه با دو نوع دیگر بسیار کم تر است. همچنین عطری مانند گل دارد.

بنابر این توصیحاتی که ارائه کردیم بهترین نوعی که می توانید برای بهره مندی از خواص این گیاه تهیه کنید، نوع ماداگاسکار است. این نکته را به خاطر داشته باشید که انواع صنعتی و مصنوعی این گیاه پرطرفدار نیز وجود دارد که قیمت کمتری نیز دارد. اما این نوع صنعتی تنها اسانس وانیل را دارد و هیچ گونه خاصیتی برای شما نخواهد داشت. پس اگر فروشگاهی وانیل های ارزان به شما ارائه کرد، شک نداشته باشید که از نوع صنعتی است.

وانیل بعد از زعفران در دومین جایگاه ادویه گران قیمت قرار دارد. به همین خاطر برای تهیه محصولات مطمئن و اصل از فروشگاه های معتبر خریداری کنید تا اطمینان داشته باشید که از خواص این ادویه فوق العاده بهره مند می شوید.

عصاره وانیل چیست؟

وانیل در دو حالت پودری و مایع عرضه می شود. وانیل مایع که به عنوان عصاره آن در نظر گرفته می شود، نوع دیگری از اسانس وانیل است که به صورت مایع تولید می شود. از این مایع برای خوشبو کردن انواع شیرینی و کیک و دسر استفاده می شود. خیلی از افراد ترجیح می دهند که از اسانس مایع به جای حالت پودری آن استفاده کنند. خود اسانس وانیل مایع انواع مختلف دارد و با ترکیب با مواد دیگر با طعم های جدیدی تولید می شود.

برای مثال از ترکیب اساس وانیل و کره، وانیل کره ای تولید می شود که هنگام استفاده در انواع دستور العمل ها می تواند عطر خوبی به محصولات غذایی بدهد. اسانس مایع وانیل نیز مثل نوع پودری به مقدار بسیار کمی در هنگام پخت کیک، شیرینی و بستنی استفاده می شود و عطر و طعم وانیل را به آن ها می بخشد.

به طور کلی همانند حالت پودی، از عصاره نیز در تهیه انواع غذا ها، شیرینی ها، کیک ها، نوشیدنی ها، دسر ها، بستنی ها و… استفاده می شود تا  عطر و طعم خوبی به آن ها بدهد و باعث خوشمزه تر شدن آن شود. شما می توانید این عصاره را در منزل خودتان هم تهیه کنید. در ادامه روش درست کردن آن را به شما آموزش خواهیم داد.

برای تهیه عصاره وانیل به لوبیای وانیل، گلیسیرین خوراکی، یک بطری شیشه ای، آب و چاقو نیاز دارید.

لوبیای وانیل که به آن ساقه وانیل هم گفته می شود را می توانید از فروشگاه های مواد غذایی تهیه کنید. این لوبیاها  به صورت بسته ای فروخته می شوند که می توانید آن ها را خریداری کنید.

گلیسیرین خوراکی از دیگر مواد لازم برای تهیه عصاره است. گلیسیرین انواع زیادی دارد که در مواردی مانند داروسازی، صنایع بهداشتی و آرایشی، روغن کاری ابزارها و… کاربرد دارد. به همین خاطر برای تهیه عصاره باید گلیسیرین از نوع خوراکی آن استفاده کنید چرا که همه انواع گلیسیرین برای تهیه غذا و نوشیدنی مناسب نیستند. عصاره گلیسیرین خوراکی بدون قند و بدون گلوتن است.

شما برای ترکیب مواد و نگهداری عصاره به یک بطری شیشه ای تیره رنگ هم نیاز خواهید داشت.

توجه داشته باشید که در هنگام تهیه عصاره باید از آب سرد استفاده کنید.

از دیگر مواد لازمی که برای تهیه عصاره اشاره کردیم چاقو بود. سعی کنید از یک چاقو تیز استفاده کنید تا بتوانید به راحتی غلاف لوبیا را برش داده و محتویات آن را خارج کنید.

اولین چیزی که باید برای تهیه عصاره وانیل داشته باشید، صبر است! طعم لوبیای وانیل در روند تهیه عصاره به آرامی به گلیسیرین منتقل می شود و ممکن است تا بیشتر از دو ماه طول بکشد تا عصاره آماده مصرف شود.

وانیل بستنی وانیل و گلیسیرن خوراکی وانیل

ابتدا باید به ازای هر سه پیمانه (هر نوع پیمانه ای که مد نظر دارید ) گلیسیرین، یک پیمانه آب را به آن اضافه کنید. این ترکیب را داخل یک بطری شیشه ای که آماده کرده بودید بریزید.

با چاقوی تیز سه عدد لوبیای وانیل را به صورت طولی برش بزنید و سپس در مرحله بعدی عصاره  موجود در داخل آن را به گلیسیرین داخل بطری شیشه ای اضافه کنید. در ظرف را محکم ببندید تا از نفوذ هوا به داخل آن جلوگیری شود. شما باید بطری را در یک محیط سرد و تاریک نگهداری کنید. شما باید به مدت دو ماه هر هفته یک بار بطری را تکان دهید تا عصاره وانیل آماده شود.

بعد از گذشت این دوره ی زمانی عصاره خانگی شما آماده است. می توانید از این عصاره دست ساز در انواع غذاها، شیرینی ها، دسرها، نوشیدنی ها و…. استفاده کنید و از طعم و بوی بی نظیر آن لذت ببرید.

نکات و ترفند هایی وجود دارد که به شما کمک می کند عصاره بهتری درست کنید. همانطور که دید مراحل تهیه عصاره وانیل در خانه خیلی آسان است اما باید برخی نکات را رعایت  کنید.

اول این که عصاره وانیل را می توانید به مدت طولانی (حداقل ۴ سال) نگهداری کنید و از آن لذت ببرید.

نیازی نیست عصاره وانیل را حتما در یخچال نگهداری کنید زیرا گلیسیرین خاصیت نگهدارندگی داشته و به عنوان یک مواد نگه دارنده عمل می کند.

عصاره وانیل را می توانید با خیال راحت به رژیم غذایی خود اضافه کنید چرا که به خاطر وجود گلیسیرین مواد قندی ندارد.

وانیل چه خواصی دارد؟

وانیل چه خواصی دارد؟ وانیل نیز مانند دیگر ادویه ها ویژگی های خاص خود را دارد که در ادامه به برخی از این خواص اشاره خواهیم کرد. برای بهره مندی از این خواص سعی کنید حتما از عصاره طبیعی استفاده کنید و آن را از جاهای معتبر خریداری کنید.

1- ضد باکتری

بر اساس تحقیقات انجام شده این ادعا وجود دارد که وانیل دارای خاصیت ضد باکتریایی است. به همین دلیل است که این ماده می تواند به عنوان یک محصول ضد باکتری تجاری شده و استفاده های مختلفی از آن شود. گذشته از این، مصرف این ماده فوق العاده می تواند برای بدن شما هم مفید باشد. نوشیدنی هایی که دارای وانیل هستند، ممکن است به حفاظت بدن شما در مقابل باکتری های خطرناک کمک می کند. علاوه بر این روغن وانیل نیز در مهار رشد باکتری ها نقش دارد.

از آن جایی که این گیاه دارای خواص ضد باکتری و ضد التهاب است می تواند به از بین بردن باکتری های پوستی که  باعث ایجاد التهاب و جوش صورت می شود کمک کند. بنابراین می توان از آن به عنوان درمان آکنه و جوش صورت و جای جوش یاد کرد. اگر شما نیز روی صورت خود جوش و آکنه دارید می توانید وانیل را برای از بین بردن آن امتحان کنید.

2- داروی ضد افسردگی

وانیل بر روی سیستم عصبی انسان نیز تاثیرگذار است. این ماده باعث کاهش ترس و استرس می شود و ضد افسردگی است.  رایحه بی نظیری که وانیل دارد باعث می شود تا روحیه انسان بالا رفته و به عنوان یک داروی ضد افسردگی نیز مورد استفاده قرار بگیرد.

به دلیل این ویژگی ها می توانید برای از بین بردن استرس و اضطراب خودتان از هر نوع غذای وانیلی استفاده کنید.  غذاهایی که از وانیل در آن ها استفاده شده است رایحه شیرینی دارند که به بهبود وضعیت روحی انسان کمک می کند. همچنین، تحقیقاتی که انجام شده است نشان می دهند که وانیل می تواند به عنوان یک روش رایحه درمانی در رفع علائم کلاستروفوبیا  کمک کند. کلاستروفوبیا نوعی ترس مزمن از فضای محدود است که می تواند در برخی از افراد وجود داشته باشد.

3- منبع آنتی اکسیدان

از محتویاتی که در این ادویه فوق العاده وجود دارد اسید وانیل و وانیلین است. به دلیل وجود این مواد، وانیل به عنوان یک منبع غنی از آنتی اکسیدان در نظر گرفته می شود.

همانطور که می دانید آنتی اکسیدان ها از بدن ما در مقابل مواد مضر مانند رادیکال های آزاد و سموم محافظت می کنند. علاوه بر این وجود آنتی اکسیدان می تواند با تاثیراتی که رادیکال های آزاد بر بدن دارند مبارزه کرده و به حفظ سلامت پوست و جلوگیری از ایجاد چین و چروک کمک می کند.

4- ضد التهاب

دانه‌های وانیل دارای مولکول‌ هایی هستند که برای پوست خاصیت التیام بخشی و ترمیمی دارند.  وانیل در تمام دنیا در درمان‌ های پیری پوست هم کاربرد دارد.

همانطور که اشاره کردیم وانیل منبع عالی از خواص آنتی اکسیدانی است که با خاصیت ضد التهابی عصاره این ماده نیز ارتباط دارد. علاوه بر این، از آن جایی که عصاره وانیل دارای مواد مغذی خوبی می باشد، به بدن ما کمک می کند تا سلامتی خود را در جنبه های مختلفی حفظ کند. به دلیل وجود همین ویژگی ها این عصاره می تواند از ایجاد هرگونه التهابی که می تواند در بدن ایجاد شود از جمله سرطان ها حافظت کند.

تحقیقات انجام شده نشان می دهند که مصرف عصاره وانیل به محافظت از بدن در برابر توانایی های کبدی هم می تواند کمک کند. همچنین اگر دچار   التهاب ماهیچه ها و مفاصل هستید، برای بهبود این مشکل می توانید از روغن وانیل استفاده کنید. این روغن به عنوان روغن ماساژ نیز مورد استفاده قرار می گیرد. وجود التهاب در بدن می توانید زمینه ای برای ایجاد سایر بیماری ها شود. به همین دلیل باید آن را سریعا رفع کرد تا از ایجاد سایر مشکلات جلوگیری شود. برای درمان التهاب می توانید عصاره وانیل را امتحان کنید. برای درمان التهابات قلب و عروق و کبد خود می‌ توانید از این گیاه فوق العاده استفاده کنید.


مرتبط بخوانید : آموزش تهیه تافی خانگی خوشمزه!


5- ضد سرطان

این ادویه خوش عطر در پیشگیری از انواع سرطان از جمله سرطان سینه موثر است. خاصیت ضد سرطانی وانیل باعث می شود تا از رشد سلول های سرطانی جلوگیری شده و همچنین به عنوان یک ضد التهاب عمل می کند.

علاوه بر این، این ادویه به خاطر داشتن آنتی اکسیدان‌ ها  باعث  تقویت سیستم ایمنی بدن شده و می‌ تواند تاثیرات منفی رادیکال‌ های آزاد را بر روی بدن خنثی کند. این ویژگی از ایجاد انواع سرطان‌ ها و بیماری‌ های مزمن جلوگیری کرده و اگر وجود داشته باشند به درمان آن ها کمک می کند.

6- کاهنده کلسترول

وجود وانیلین در عصاره این گیاه توانایی آن را دارد که سطح کلسترول بدن را کاهش دهد. مطالعات انجام شده نیز این ادعا را اثبات می کنند. با این حال، برای کسب اطمینان بیشتر درباره اثرات این خواص آزمایش و تحقیق بیشتری باید انجام شود.

از آن جایی که وانیل می تواند کلسترول خون را کاهش دهد در نتیجه می تواند تاثیر مثبتی در پیشگیری از بروز سکته قلبی و مغزی داشته باشد. همانطور که می دانید کلسترول بالا می تواند باعث گرفتگی عروق شود که با مصرف عصاره یا پودر این ادویه خوش طعم و معطر می توان از بروز گرفتگی عروق جلوگیری کرد.

7- کمک به کاهش وزن

به کمک وانیل می توانید وزن خود را کنترل کرده و کاهش دهید.  دلیل وجود این خاصیت، تاثیر وانیل بر کاهش اشتها است. با مصرف وانیل اشتهای شما کم شده و در نتیجه وزن کاهش پیدا می کند. این ماده می‌ تواند سرعت متابولیسم بدن را افزایش داده و از این راه هم به از بین بردن چاقی و سرعت تر شدن زکاهش وزن کمک نماید.

8- درمان سرفه

به طور کلی این گیاه در درمان مشکلات تنفسی موثر است و می تواند علائم تنفسی ناشی از سرماخوردگی و آنفولانزا بهبود ببخشد.  استفاده از این ادویه در درمان سرفه و گلودرد موثر است. این ماده دارای خواص آنتی اکسیدان است. به همین دلیل با رادیکال های آزاد بدن نیز مبارزه می کند.

در شربت های سرفه که در بازار عرضه می شود معمولا از طعم دهنده وانیل برای طعم شیرین استفاده می کنند. اگرچه از نظر علمی این مورد از خواص وانیل به تحقیقات بیشتری نیاز دارد، اما بر اساس تجربه تاثیرات مثبتی از آن دیده شده است.

9- درمان حالت تهوع

چند قطره از عصاره وانیل به یک لیوان آب اضافه کنید و آن را بنوشید تا حالت تهوع  شما را از بین ببرد. این خاصیت فوق العاده به آرام کردن معده شما با رایحه عالی و معطر وانیل منجر می شود. بنابراین استفاده از عصاره وانیل برای جلوگیری از ایجاد حالت تهوع بسیار موثر است.

در حالت کلی این گیاه بی نظیر  عملکرد دستگاه گوارش را بهبود بخشیده و باعث می شود تا غذا بهتر هضم شود. این گیاه می توان به عنوان رایحه درمانی در کاهش حالت تهوع استفاده کرد. همچنین مصرف این ادویه معطر التهاب روده را تسکین داده و از ایجاد استفراغ، اسهال و سایر مشکلات گوارشی جلوگیری می‌ کند.

10- بهداشت دندان

وانیلین موجود در عصاره این گیاه بر روی سیستم عصبی مرکزی تاثیر می گذارد به همین خاطر می تواند به عنوان ضد درد عمل کرده و به مبارزه با درد و عفونت دندان کمک کند. همچنین از پوسیدگی دندان نیز جلوگیری می کند.

این موارد از جمله خواص این ادویه فوق العاده هستند. از دیگر خواص این گیاه می توان به تنظیم قاعدگی، بهبود اختلالات عصبی، مثل بیماری آلزایمر و پارکینسون، مانع شدن در برابر تغییر شکل سلول‌ های خونی، پیشگیری از کم شدن حافظه، جلوگیری از آلرژی و … اشاره کرد.

گل وانیل زرد رنگ با ساقه

ارزش غذایی وانیل چقدر است؟

وانیل همانند سایر مواد غذایی، دارای مواد مغذی مختلفی است. ارزش غذایی این گیاه به صورت زیر است:

کربوهیدرات 13 گرم

قند 13 گرم

پروتئین 0.1 گرم

کلسیم 11 میلی گرم

آهن 0.1 میلی گرم

منیزیم 12 میلی گرم

این ماده فیبر ندارد. همچنین منبع غنی از پتاسیم، سدیم،منگنز، کلسیم و منیزیم است. منیزیم در حفظ تعادل مایعات و تقویت عملکرد مغز، اعصاب و عضلات موثر است. توصیه می کنیم تا برای بهره مندی از پتاسیم موجود در وانیل آن را به همراه کلم بروکلی، عدس و سالمون مصرف کنید.

سدیم نیز به عنوان یک یون در بدن ما فعالیت دارد که باعث حفظ تعادل PH و هیدراته کردن بدن می شود. علاوه بر این باعث بهبود انجام انقباضات عضلانی و انتقال عصب می شود. برای این که مغز شما عملکرد مناسبی داشته باشید باید در حد متوسط سدیم مصرف کنید. زیاده روی در مصرف این ماده معدنی ممکن است باعث ایجاد فشار خون بالا و در نتیجه مشکلات قلبی و عروقی شود. بنابراین حد اعتدال را در مصرف آن رعایت کنید.

منیزیم نیز دیگر ماده معدنی موجود در وانیل است که برای تنظیم سیستم عصبی و تعادل مواد معدنی مفید است. همچنین حفظ فشار خون سالم و  آرامش تنش عصبی از دیگر فواید این ماده معدنی بوده و انرژی بیشتری را برای بدن نیز ایجاد می کند.

پودر وانیل حدود 30 درصد از نیاز روزانه ما به منگنز را می تواند تامین کند. وجود مقدار کافی منگنز در بدن می تواند باعث تقویت روحیه، متابولیسم و عملکرد سیستم عصبی شود.

کلسیم نیز همانطور که می دانید برای تقویت استخوان ها و افزایش تراکم استخوانی مفید است. شما می توانید وانیل را جایگزین شیر کنید تا کلسیم مورد نیاز بدنتان را تامین کنید. دانه چیا نیز از دیگر مواد مغذی می باشد که دارای مقدار زیادی کلسیم است.

وانیل چه کاربردهایی دارد؟

محبوبیت این ادویه به دلیل عطر و طعم خوشمزه آن است. به دلیل وجود همین عطر و طعم خوشایند به یک ماده ضروری در صنعت مواد غذایی و نوشیدنی ها تبدیل شده است. از ادویه وانیل به طور معمول برای خوش عطر کردن انواع دسر ها، پودینگ‌ ها، شیر‌ های طعم دار، بستنی،مربا، کیک و شیرینی و … استفاده می‌ شود. طعم وانیلی از طعم های محبوب در بین خوراکی ها است.

این نکته را هم به خاطر داشته باشید که مواد مصرف وانیل فقط به کیک و شیرینی محدود نمی شود. بلکه از این عصاره می توان در تهیه نوشیدنی هایی طعم دار و خوش عطر استفاده کرد. از وانیل می توان هم به صورت پودری و هم به صورت مایع با سایر محصولات ترکیب و استفاده کرد. عطر و طعم عالی آن و همچنین رایحه آن، دلیل محبوبیت آن برای استفاده در تهیه انواع غذا ها و محصولات آرایشی است.  برخی از نکات وجود دارند که هنگام استفاده از وانیل باید در نظر داشته باشید. این نکات در ادامه توضیح داده شده اند.

• باید از این ادویه به مقدار کمی هنگام تهیه غذا ها به عنوان ماده طعم دهنده استفاده شود. مقدار مصرف معمول آن 0.25 تا 2 گرم است.

• هنگامی که عصاره وانیل به عنوان مکمل یا به عنوان دارویی استفاده می شود، اطمینان حاصل کنید که در مورد دوز با پزشک متخصص مشورت کرده اید.

• می توانید تا زمانی که می خواهید از آن استفاده کنید و محدودیت زمانی خاصی برای استفاده از عصاره وانیل وجود ندارد. اما باید توجه داشته باشید که حتما در مقادیر متوسط آن را مصرف کنید.

• قند یا کالری اضافی ندارد از این رو یک ماده افزودنی مناسب برای غذاها است.

• عصاره وانیل به طور کلی گران است و برای آنکه اصل وانیل را داشته باشید فقط باید آن را از فروشندگان معتبر خریداری کنید. فروشگاه اینترنتی برگ سبز عصاره وانیل با کیفیت را ارائه می کند که می توانید به صورت آنلاین سفارش داده و درب منزل تحویل بگیرید.


محصول پیشنهادی :


کاربرد وانیل در کیک و شیرینی

به طور معمول از وانیل در شکل های پودری و یا به صورت اسانس برای پخت شیرینی، کیک و بستنی استفاده می کنند. وانیل معمولا به صورت پودر یا در برخی موارد به صورت ترکیبی با الکل اتیل و آب به صورت عصاره استفاده می شود. برخی از عصاره های وانیل موجود در بازار می تواند دارای مقداری شکر، شربت ذرت یا پروپیلن گلیکول هم باشد.

مهم ترین کاربرد وانیل در کیک و شیرینی به خاطر عطر و بوی خاصی است که می تواند به آن بدهد. اضافه کردن وانیل به مایه کیک و شیرینی می تواند بوی بد تخم مرغ را از بین برده و عطر خوبی به آن بدهد.

علاوه بر این وانیل طعم شیرینی نیز دارد که  می توانید به جای قند و شکر به عنوان طعم دهنده در چای و قهوه استفاده کنید. این ماده با اینکه طعم شیرینی را به نوشیدنی شما می دهد اما میزان کالری را افزایش نمی دهد. بنابراین می توانید با خیال راحت آن را مصرف کنید و نگران افزایش کالری و اضافه وزن نباشید.

پس نتیجه می گیریم که وانیل به خاطر عطر و طعم خاصی که دارد بیشتر در مصارف قنادی برای تهیه کیک و شیرینی استفاده می شود. معمولا در تمام دستور های شیرینی پزی وانیل مورد استفاده قرار می گیرد. علاوه بر کیک و شیرینی در تهیه انواع بستنی ها، مربا، دسر و … نیز می توان با اضافه کردن وانیل ، عطر خوبی به آن ها بخشید.

یک گل وانیل زرد رنگ با ساقه

کاربرد وانیل در طب سنتی

طبع وانیل در طب سنتی گرم و خشک است و به عنوان ماده ای نشاط آور شناخته می شو د. این ادویه فوق العاده با تاثیر روی سیستم عصبی و مغز انسان موجب کاهش ترس و رفع افسردگی می‌ شود.

در زمان های گذشته وانیل تازه را برای مراقبت از پوست در برابر نور خورشید مورد استفاده قرار می دادند. بر اساس تحقیقاتی که انجام شده است، مولکول‌ های وانیل عملکرد پوست را تحریک کرده و در نتیجه باعث افزایش سرعت رشد پوست می‌ شود. طبق نظر متخصصان مولکول‌ های وانیل باعث انسجام پوست شده و در فرآیند جذب آب، طراوت، تازگی و استحکام پوست موثر هستند.

پوسته‏ ی وانیل دانه‌ های ریز معطری دارد که به علت بوی خوش آن در شیرینی پزی و ساخت لوازم آرایشی کاربرد دارد.

علاوه بر این موارد، از وانیل به طور سنتی در درمان درد و زخم معده، سوء هاضمه، کاهش وزن، کاهش اضطراب، تنظیم قاعدگی، درمان مشکلات سینوسی و سرفه، تحریک ترشح هورمون‌ های مردانه و زنانه و همچنین کاهش التهاب ناشی از تشنج و تب استفاده می شده است.


مرتبط بخوانید : دسر ساده : 2 دسر خیلی خوشمزه که در خانه آماده می شود!


از دیگر کاربرد های وانیل در در طب سنتی می توان به استفاده از آن برای درمان سوختگی و زخم های پوستی اشاره کرد.

همچنین از این ادویه می توان برای معده و بیماری های گوارشی نیز استفاده کرد. برای درمان نفخ، معده درد و زخم معده، التهاب روده و سلامت دستگاه گوارش از مزایای این ماده می توان بهره برد. علاوه بر این، شما می توانید دانه وانیل را به عنوان داروی سنتی برای جلوگیری از حالت تهوع، استفراغ و ناراحتی معده مصرف کنید.

همانطور که اشاره کردیم این ادویه منبعی از آنتی اکسیدان است. وجود آنتی اکسیدان می تواند به جلوگیری از نابود شدن و تخریب سلول ها و بافت ها در بدن کمک کردن و  رشد مجدد طبیعی بدن را تحریک کند. وجود خاصیت ضد باکتریایی در این ادویه باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش استرس روی بدن شده و به همین خاطر رهایی از آسیب های ایجاد شده یا بیماری را بسیار راحت تر می کند.

کاربرد وانیل در صنعت

کاملا واضح است که وانیل های مصنوعی عطر و طعم وانیل طبیعی را نمی توانند داشته باشند. اگر شما حتی برای یک بار وانیل طبیعی را بچشید و بو کنید، دیگر نمی توانید از وانیل های مصنوعی لذت ببرید و به راحتی می توانید مصنوعی بودن آن را تشخیص دهید. وانیل طبیعی و واقعی طعمی میوه ای و تازه دارد.

نوع مصنوعی این ادویه معمولا در حجم های زیاد و قیمت های کم تولید می شود. این نوع چون مقرون به صرفه هستند، برای کم کردن هزینه در تهیه انواع شیرینی ها مورد استفاده قرار می گیرند.

نوع مصنوعی در واقع وانیلین سنتز شده است که به شکل های پودر و یا در قالب عصاره تولید و در بازار عرضه می شوند.

متاسفانه این نوع هیچ گونه ارتباطی به وانیل طبیعی نداشته و خواصی نیز برای سلامتی بدن ندارند.  بیش از ۹۰% شیرینی ها و دسرهایی که با وانیل درست می شوند از محصولات صنعتی استفاده می کنند. بنابراین در هنگام تهیه وانیل باید اطمینان کافی از طبیعی بودن آن داشته باشید تا بتوانید از خواص فوق العاده آن بهره مند شوید.

در مورد کاربرد وانیل در صنعت باید بگوییم که به صورت ویژه در صنایع غذایی کاربردهای مختلفی داشته و بیشتر به عنوان طعم دهنده در انواع شیرینی، کیک، بیسکویت، بستنی و دسرها  استفاده می شود.

به طور کلی این ماده به دلیل عطر و طعم ویژه ای که دارد بیشتر در مصارف قنادی برای تهیه کیک و شیرینی استفاده می شود. معمولا در تمام دستور پخت های شیرینی پزی به وانیل اشاره می شود.

وانیل چه مضراتی دارد؟

در استفاده کردن هر چیزی باید حد اعتدال را رعایت کرد. مانند هر چیز دیگری که استفاده بیش از حد آن می تواند مشکلاتی را ایجاد کند، استفاده زیاد از وانیل هم می تواند ضررهایی داشته باشد. از جمله مضراتی که در مورد استفاده بیش از حد از این ماده می تواند اشاره کرد خارش پوست است.

همچنین این احتمال وجود دارد که با استفاده از آن به مقدار زیاد ناراحتی های معده ایجاد شود. علاوه بر این افراد مبتلا به سندرم گیلبرت باید از مصرف این ادویه معطر خودداری کنند و یا اینکه قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنند.

از جمله خواصی که این ماده دارد قاعده آور بودن آن است. به همین علت مصرف آن برای زنان باردار خیلی توصیه نمی شود و این گروه از افراد باید در مصرف آن باید جوانب احتیاط را رعایت کنند.

به علت وجود اگزالات کلسیم  در گیاه ممکن است حساسیت به وجود بیاید که به عنوان اصلی ترین عارضه ی وانیل در نظر گرفته می شود.

از موارد دیگر مضرات این گیاه می توان به  علائمی مانند سردرد، راش های پوستی و بدخوابی اشاره کرد. مصرف بیش از حد وانیل های مصنوعی هم می تواند باعث بروز مشکلات کبد و آلرژی شود.

این ماده دارای تاثیراتی مشابه کافئین بوده و  این توانایی را دارد که به طور مستقیم بر روی سیستم عصبی و فشار خون تاثیر داشته باشد.

علاوه بر این افرادی که  زخم معده و ناراحتی اعصاب دارند باید از زیاده روی در مصرف این ماده خودداری کنند. از دیگر مضرات این ماده می توان به مسمومیت، سردرد و تشنج اشاره کرد.

شما باید در حد اعتدال از این ماده مصرف کنید و از بیش از حد استفاده کردن پرهیز کنید.

امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد و بتوانید از خواص و مزایای این ادویه فوق والعاده در جهت حفظ سلامتی بدن و رفع برخی از مشکلات استفاده کنید.

نیاز به مشاوره در خصوص محصولات غذایی و خرید آن ها دارید؟! این محصولات را می توانید با کیفیت اصلی از فروشگاه برگ سبز تهیه کنید. برای تهیه با ما تماس بگیرید 93 45 91 77 – 02 22 81 46 (021) – ۴۹ ۳۳ ۱۲۳ (۰۹۰۳) یا از فروشگاه آنلاین خرید کنید! آرزومند سلامت شما هستیم.