جوز هندی و کاربردهای آن در آشپزی

معرفی و کاربردهای جوز هندی در آشپزی

 

جوز هندی، در قرون وسطی، از نظر خاصیت درمانی و بهبود بیماری های مختلف مورد توجه قرار می گرفت.

در هند شرقی و چین، از جوز هندی برای افزایش میل جنسی استفاده می شد.

بنابراین، از قرن ها پیش، خواص جادویی جوز هندی برای همگان جالب بود. امروزه هم این ادویه معطر جزئی جدانشدنی از آشپزخانه است که کاربردهای زیادی در حوزه آشپزی دارد.

در این مقاله به معرفی و کاربردهای جوز هندی در آشپزی می پردازیم.

اگر تا به حال از این ادویه شگفت انگیز استفاده نمی کردید، قطعا با خواندن درباره این ادویه وسوسه می شوید تا از آن در غذاهای مختلف استفاده کنید.

 

جوز هندی چه نوع ادویه ای است؟

ابتدا اجازه دهید به یک اشتباه رایج در ایران بپردازیم

آنچه در ایران به نام جوز هندی نامیده میشود، در حقیقت ادویه ای است به نام جوز بویا و معلوم نیست از چه زمانی، کلمه هندی، جایگزین کلمه بویا شده است

جوز الهند، در زبان عربی به معنی نارگیل است و جوز بویا هیچ ارتباطی به کشور هندوستان ندارد و بنابراین، کلمه جوز هندی، یک کلمه رایج اما اشتباه است

جوز هندی از تخم درخت جوز هندی (Myristica Fragrans) بدست می آید که در سواحل ملوکا کشور اندونزی یافت می شود.

بعد از اینکه میوه این درخت از وسط باز می شود، تخم های جوز هندی که در داخل آن قرار دارند، به مدت 6 الی 8 هفته در زیر آفتاب خشک می شوند یا اینکه آسیاب شده تا به پودر تبدیل شوند.

دانه های جوز هندی، حدود 3 سانتیمتر طول دارند و شکل آنها هم تخم مرغی است.

رنگ دانه های جوز هندی، قهوه ای تیره بوده و سطح آن هم چروکیده است.

 

مزه جوز بویا چه مدلی است؟

به طور کلی، مزه جوز هندی گرم و معطر است.

وقتی دانه های جوز بویا آسیاب می شوند، نوت هایی از عطر گل میخک هم قابل استشمام است.

از آنجایی که جوز هندی کاملا معطر است، باید در مقادیر بسیار کم از آن استفاده کرد.

معمولا، نباید بیش از یک قاشق چای خوری از آن استفاده کنید تا طعم غذا تلخ نشود.

 

گل یا پوست جوز چه تفاوتی با جوز هندی دارد؟

همانطور که گفتیم، جوز هندی از میوه درختی به همین نام بدست می آید؛ حالا منظور از گل یا پوسته جوز چیست؟

در داخل این میوه، دانه های که وجود دارند توسط پیچک هایی باریک و قرمزرنگ پوشانده شده اند.

این پیچک ها همان گل یا پوست جوز هستند که در زبان انگلیسی MACE و در کتب طب ایرانی، با نام بسپاسه شناخته میشوند

جالب است بدانید که گل جوز هم طعمی مشابه با جوز هندی دارد، اما دارای طعمی تقریبا گس هم هست که در دانه های جوز هندی شاهد چنین طعمی نیستیم.

جوز هندی و کاربردهای آن در آشپزی, (2)

 

جوز هندی و کاربردهای آن در آشپزی

راحت ترین روش برای استفاده از جوز هندی در آشپزی این است که از این ادویه به شکل پودر شده استفاده کنید.

اگر می خواهید از دانه کامل جوز هندی استفاده کنید، از رنده مخصوص جوز هندی، دستگاه خرد کن یا رنده دستی کوچک استفاده کنید تا بتوانید بخشی از آن را رنده کنید.

از جوز بویا می توان در سس های مختلف مثلی سس آلفردو، بشامل و غیره استفاده کرد تا مزه بی نظیری از سس را برای شما به ارمغان بیاورد.

 

جوز هندی و کاربردهای آن در آشپزی کشورهای مختلف

از جوز هندی در بیشتر کشورها استفاده می شود. مثلا:

– ایران: در ایران، از جوز بویا در ترکیبی از ادویه پلویی معروف استفاده می شود که در انواع مختلفی از رسپی های ایرانی کاربرد دارد؛ از جمله برنج و تاس کباب.

این ادویه، ترکیبی از گلبرگ های گل سرخ خشک شده، جوز بویا، دارچین، میخک، هل، زردچوبه و زیره سبز است.

– آمریکا: در آمریکا از این ادویه معطر در انواع مختلفی از کدوهای حلوایی و پای سیب استفاده می شود.

جوز هندی یک ادویه ثابت در انواع نوشیدنی های گرم به شمار می آید. مثل چای، شراب داغ و نوشیدنی مخصوص کریسمس که ترکیبی از تخم مرغ، خامه، شکر و رام (نوع نوشیدنی الکلی) است.

جوز هندی در انواع سس ها هم یافت می شود.

– اندونزی: در اندونزی از جوز هندی در سوپ های گرم و خورشت هایی مانند خورشت بیف و سوپ دم گاو استفاده می شود.

جوز هندی یکی از ترکیبات مهم استیک خوک اندونزی به شمار می آید.

– هند: در غذاهای محلی هند از جوز هندی در گرام ماسالا و پودر کاری استفاده می شود.

البته، این ادویه پرطرفدار در آماده سازی گوشت های مختلف و دسرهای شیرین هم کاربرد دارد.

– ایتالیا: در ایتالیا از جوز هندی در تهیه سوسیس های مورتادلا و پاستاهای مختلف استفاده می شود.

– اسکاتلند: از زمان های دور از این ادویه در تهیه پودینگ گوشت استفاده می شود.

– هلند: در هنگام تهیه غذاهای سالم با ترکیباتی از سیب زمینی و سبزیجات مانند گل کلم و کلم بروکسل از جوز هندی استفاده می شود.

– سایر کشورها: ترکیب اصلی راس الحانوت مراکشی (نوعی ادویه مخلوط) و ادویه جرک جاماییکایی، جوز هندی است.

 

فواید این ادویه برای سلامتی

جوز هندی با دارا بودن آنتی اکسیدان، فیبر، ویتامین های A و C و مواد معدنی مانند منیزیم، زینک و آهن، فواید زیادی برای سلامت دارد.

البته مانند هر ادویه دیگری، باید به مقدار مناسب از آن استفاده کرد. افزایش سلامت و کارایی قلب، کاهش التهاب و عفونت و بهبود هضم غذا، از جمله خواص بی نظیر این ادویه هستند.

ادویه جادویی جوز بویا برای درمان حالت استفراغ، اسهال، کاهش اشتها و درد بدن استفاده می شود.

جوز هندی با داشتن سطوح بالایی از میزیم می تواند به کاهش قند خون، جلوگیری از لخته خون، کاهش فشار خون و جذب کلسیم بیشتر در بدن کمک کند.

از دیگر خواص جوز هندی می توان به بهبود سلامت مغز اشاره کرد.

جوز هندی اعصاب مغز را تحریک می کند و نقش آن در بهبود تمرکز، درمان اضطراب و افسردگی، کاهش خستگی و استرس هم ثابت شده است.

اگر بیماری خاصی دارید و در دوره بهبود و ریکاوری به سر می برید یا احساس خستگی شدیدی می کنید، به شما پیشنهاد می دهیم که جوز هندی را به ادویه های مصرفی خود بیافزایید.

 

6 کاربرد جذاب جوز هندی در آشپزی

در ادامه، 6 رسپی جذاب و فوق العاده خوشمزه را به شما معرفی می کنیم که جوز هندی یکی از ترکیبات خوش طعم آنهاست.

  1. پای کدوحلوایی: این پای کلاسیک از ترکیب پوره کدو، شیر جوشیده، تخم مرغ، شکر، جوز هندی، دارچین و ادویه میخک درست می شود.
  2. سوپ کدو حلوایی: این سوپ با کدو، آب مرغ، کره، پیاز، جوز هندی و فلفل سیاه درست شده است.
  3. خورشت گوشت بره مراکشی: نوعی خورشت سنتی است که همراه سس گوجه فرنگی، پیار، ادویه جوز هندی و ترکیبی از ادویه های دیگر، بادیان ختایی، زیره سبز، گشنیز، زردچوبه و هل درست می شود.
  4. گردو آمریکایی قندی: گردوهای آمریکایی که در فر به حالت برشته در می آیند و از یک لایه سفیده تخم مرغ به همراه ترکیبی از دارچین، جوز هندی، شکر سفید و نمک پوشیده می شوند.
  5. مرغ گریل شده تند: تکه های مرغی که در ترکیبی از پیاز، سیر، فلفل، آویشن، جوز هندی و نمک خوابنده شده و سپس، گریل می شوند تا به طور کامل پخته شوند.
  6. پودینگ وانیل و برنج: پودینگ برنج با خامه غلیظ، برنج، شیر، شکر دانه های وانیل و جوز هندی آماده می شود.

بخش پایانی

کشور اندونزی، تولید کننده اصلی جوز در جهان به شمار می آید که این ادویه دلپذیر و کاربردی را به سرتاسر جهان صادر می کند.

شما می توانید به راحتی جوز را به قهوه، هات چاکلیت، چای یا شیر داغ اضافه کنید و از طعم بی نظیر آن لذت ببرید.

خواص جوز هندی هم شامل حفظ سلامت پوست، بهبود گردش خون، کاهش دندان درد، کاهش حس خستگی و کلی خصوصیات بی نظیر می شود.

آیا شما هم تا به حال از جوز هندی در غذاهای مختلف استفاده کرده اید؟ رسپی جدید و خوشمزه ای بلد هستید که با جوز هندی درست شود؟ برایمان در بخش نظرات، از تجربیاتتان بگویید